A „VUCA” világ és a Merkúr

A „VUCA” világ és a Merkúr


Azt hiszem, most rögtön belevágok a középébe – szóval elemzéskor az is ki szokott derülni, hogy kinek mi a születéskori uralkodó bolygója. Van, aki kissé csalódottan fogadja a hírt, hogy az övé a Merkúr. Ezért aztán néha meg is sajnálom szegényt, mert olyan érzésem van ilyenkor, mintha mellőzött lenne. Pedig valójában igen nagy jelentősége van. Főleg mostanában. Hogy miért?

Ahhoz, hogy jól tudjak erre a kérdésre válaszolni, két dologból szeretnék kiindulni.

Az egyik az, hogy milyen minőséget, illetve milyen magas minőségű rezgést képvisel a Merkúr a mindennapjainkban: „Képes vagyok megérteni másokat és megértetni magamat másokkal. Szellemileg mozgékony vagyok. Figyelek a szavaimra, szépen beszélek. Tökéletesen olvasok a jelekből/jelzésekből és értem azokat. Rend van körülöttem és képes vagyok rendszer(ek)ben gondolkodni.”

A másik pedig az, hogy a világot, amiben most élünk, több szakember is „VUCA” világnak nevezi. Biztosan tudjátok, hogy, ez egy angol mozaikszó, ami nem takar mást, mint hogy ez a világ illékony, bizonytalan, összetett és többértelmű.

Ahhoz, hogy ezt a négy jellemzőt egyszerre tudjuk kezelni a mindennapjainkban, nem kell tennünk mást, mint kommunikálni. A legmagasabb szinten, ahogy azt a Merkúr teszi:

- elmondani, mire gondolunk tisztán és világosan,

- türelmesen meghallgatni a másikat,

- tisztelettel odafigyelni és reagálni,

- visszakérdezni, hogy elkerüljük a félreértéseket és a veszekedéseket.

Miért fontos mindez? Ezen a héten az Égen az egyik főszereplő éppen a Merkúr, aki most a Mérleg csillagkép múlt serpenyőjénél sétál (a mérleg csillagképnek két serpenyője van. A nap útján az első a múltat, a második pedig a jövőt jelképezi.). Ezzel a múlt serpenyővel segít megérteni olyan már megtörtént szituációkat, amelyekhez hasonlóakban a Jupiter-Szatunusz-Plútó hármasával alkotott fényszög segítségével itt az ideje másként kommunikálni. A „másként” itt pontosan azt jelenti, tartsátok szemeitek előtt a fenti szabályokat!

Tisztában vagyok vele, hogy ez a „másként kommunikálni” ebben a “VUCA” világban igen nagy kihívás, de nem lehetetlen. Tudatos jelenlétet igényel – ráérzel, hogy másként (vagyis nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban, tisztán és világosan) kellene válaszolni, de lehet, hogy az elméd nyom, hogy „mondd azt, mint korábban!” Ilyenkor kell megállni egy pillanatra és csendben azt mondani az elmének, hogy „nem, kérlek, maradj csendben! Én most másként érzem és másként is fogom csinálni!” Ehhez erőt, hitet és önbizalmat ad a mi hármasunk. Higgyétek el, hogy ha az első ilyen szituációban bátran megvívjátok a csatát saját magatokkal, a második már könnye(bbe)n fog menni, aztán már csak ujjgyakorlat lesz :o). Mivel a Mérleg csillagkép az egyensúlyt és a harmóniát is szimbolizálja, ezzel az újfajta kommunikációval ezeket tudjuk vissza szerezni, illetve megtámogatni. Kipróbáltam - bizton mondhatom, megéri!

Ha pedig ez megvan, akkor mi a hab a tortán? A Vízöntő jövő vizében járó Neptunusszal nemcsak elképzelhetjük az új jövőt, hanem ide is varázsolhatjuk a jelenbe. Tudjátok – ahogy az esőcsináló indiánok teszik!

Mivel a mi hármasunk energiáját már alig négy hétig élvezhetjük, használjuk hát ki az abban rejlő lehetőségeket az utolsó cseppig! :o)

p.s.: Aki rendelkezik már asztroszkóppal (ősi/antik horoszkóp) annak érdemes figyelnie arra, hogy melyek azok a területek, amelyeket a Merkúr, a Jupiter, Szaturnusz Mester, a Neptunusz, a Plútó és ezek fényszögei érintenek, mert azok energiái is könnyebben emelhetőek ettől az időszaktól fogva.