Az ötödik elem I.

Az ötödik elem I.


Szombat és vasárnap délelőtt mesefilmeket szoktam nézni, mert az igazán kikapcsol és olyankor tökéletesen elfeledkezem a világ zajáról. Lehet, hogy Önök szerint ez ciki, szerintem addig tudunk igazán fiatalok maradni, amíg tudunk játszani és nevetni. Mellesleg pedig ezeknek a történeteknek a segítségével teljesen bele tudok merülni a mondák világába is, amelyek sokkal több tanítást hordoznak a XXI. század emberének, mint azt valaha gondoltuk vagy akár én is gondoltam volna.

Karácsonykor sajnos lemaradtam a Jégvarázs második részéről, éppen ezért nagyon boldogan láttam, hogy már elérhető a TV videó tárában. Mozi itthon – király :o)) A végén annyira érdekesnek találtam, hogy kétszer is megnéztem. A legmeglepőbb az volt, hogy nem egészen félévvel ezelőtt ez a mese már megmutatta, hogy mennyire fontos az az egyensúly, melyet a négy őselem, és az őket összekötő ötödik elem tart össze.

Melyik is ez a négy?

A Tűz, ami lobog. Feloldja az akadályozó szilárd struktúrákat, amit a lelkesedés és a szenvedély visz előre. Megszületnek az ötletek.

A Föld, ami szilárd. Segítségével a Tűzből született ötletek materializálódnak. Azok az ideák, amelyek életképesek, a Föld segítségével testet ölthetnek.

A Levegő, ami láthatatlanul éltet és minden lélegzetvétellel összeköti a világ minden egyes elemét.

A Víz, ami folyamatos változásban van. Megtermékenyíti a világot, megtisztít és alkalmazkodik a környezetéhez.

Egyik sem létezik a másik nélkül. Mindegyikben megjelenhet az új, ami stabilizálódhat, aztán továbbmozdulhat, amiből létrejön az a spirális forgás, ami feljebb és feljebb visz bennünket az Életünk során.

Ha ez így van, mégis mi az a rejtélyes ötödik elem, amit Anna és Elza is keres a Jégvarázsban? Ez nem más, mint a Szerelem. Az a különleges állapot, amikor a Másik oly annyira fontossá válik, hogy képesek vagyunk magunkról teljesen és totálisan elfeledkezni. Ez az a különleges erő és energia, amikor még akkor is szárnyalni tudunk és meg tudjuk változatni a világunkat, ha - csak átmenetileg is, de - be vagyunk zárva négy fal közé.

Folyt köv. ;o)