Tényleg mindegyik munkahelyen van egy Sárkány vagy egy Vaddisznó, aki megkeseríti mások életét?

Tényleg mindegyik munkahelyen van egy Sárkány vagy egy Vaddisznó, aki megkeseríti mások életét?


Találkoztam egy Y generációs lánnyal, aki többek között munkahelyi problémáival fordult hozzám. Most életének harmadik munkahelyén dolgozik. Az utóbbi néhány hétben azt vette észre, hogy azok a munkatársai, akik most érkeztek, már távoztak is. Hosszasan beszélgettünk arról, hogy mi a jó és mi a rossz a munkahelyén, hogy a kollégák között van egy Sárkány … (természetesen nem a Targaryen házból. Jó hír a Trónok harca rajongónak! :o)))

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy tranzakciós jogászként, majd európai klaszterpolitikai szakértőként dolgozva rengeteg emberrel hozott össze az élet, akik különböző kultúrákból jöttek. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, mindenhol vannak Sárkányok és Vaddisznók. Ahogy azonban minden titkos szobához, úgy hozzájuk is van egy kulcs. (Például lehet, hogy éppen ő volt az a kislány, akihez nem guggolt le akkor és ott az édesanyja és azóta is csak mérgeket gyűjt, illetve próbál átadni a környezetének.)

Választási lehetőségünk itt is van – elfutunk, de akkor biztosan találkozunk a következő Sárkánnyal/Vaddisznóval vagy maradunk és megtaláljuk a megoldást. Ha maradunk, akkor csak ezt az előbb említett kulcsot kell megtalálni, amihez – tisztában vagyok vele, hogy - nagy türelem kell, de a feladat egyáltalán nem lehetetlen. És ami a legfontosabb, egy életre szóló tapasztalattal lesznek gazdagabbak.

A kulcs megtalálásához mindenképp meg kell tudni különböztetni az embert és a tetteit. Konkrétan ez egy nagyon klassz társasjáték – meg kell ugyanis tanulni, ráadásul egy teljesen más nézőpontból nézve, hogy hogyan gondolkodik egy Sárkány vagy egy Vaddisznó … :o). Ha ez sikerül, akkor biztosan meg fogja lelni az első kulcsot, a második már könnyebb, a harmadik és a többi pedig már csak ujjgyakorlat lesz. Tényleg!

Sok sikert a kereséshez! Ha elakadnának, forduljanak hozzám bizalommal! :o)