Szülők és gyerekek 4.

Szülők és gyerekek 4.


A legutóbbi bejegyzés után néhányukban felmerült a kérdés, hogy tudjuk-e vagy én tudtam-e, hogy a gyerekünk vagy gyerekeim esetében, mi (volt) a jobb út? Az én válaszom erre biztosan meglepő – szerintem nem feltétlenül. Hogy ténylegesen jobb volt-e az út, amit választottunk, azt a születés után kb 20 évvel fogjuk megtudni. Magunk között szólva, én az ellenségemnek sem kívánnék olyan kamaszkort, amit végig kellett éljek, de a végeredmény mindezek ellenére tetszik :o)

Amíg viszont ide elérünk, – ha furcsán hangzik is – sokszor kell hallgatnunk a megérzéseinkre.

Én két dolgot találtam és találok most is kulcsfontosságúnak – az egyik a szeretet, a másik a figyelem. Popper Péter „Lélekrágcsálók” könyvében olvastam, hogy a gyerek csak azért, mert valaki az édesanyja, édesapja, nem kell, hogy szeresse.

Nekem ez azt jelentette és jelenti a mai napig, hogy

  • nem elég szeretnem, de tennem is kell azért, hogy a gyerekem szeressen.
  • a gyereket nem elég szeretni, de meg kell tanítani a szeretet elfogadni és a másik felé kimutatni.
  • ez a szeretet fog átsegíteni bennünket életünk legnehezebb napjain. (Higgyék el – ha visszagondolok a kamaszkorra, hát … volt belőle elég … :o))
  • ha szeretem a gyerekem, tudok rá figyelni.
  • ha figyelek rá, szavak nélkül is meg tudom érteni, mire vágyik.
  • ha figyelek rá, ő is figyelni fog rám.

Végül, de nem utolsó sorban – biztosan hihetetlenül hangzik, de - amíg a gyerekeink a határaikat keresik, addig azt várják el tőlünk, hogy azokat megmutassuk. Szeretettel!

Így teremtjük meg számukra egy egyensúlyban lévő Férfi, illetve NŐ harmonikus jövőjét!

Fel a fejjel Emberek! Az én tapasztalataim szerint ez nem más, mint egy „Ki nevet a végén?” társasjáték, amiben a főszerep a türelemé. Szép kihívás a XXI. századi rohanó világban, nem de? :o)